![](http://photos1.blogger.com/blogger/5296/3580/200/abu71-pancing.13.gif)
![](http://photos1.blogger.com/blogger/5296/3580/320/Image.jpg)
Bercerita tentang memancing saja kadang-kadang boring juga,sekali-sekala kita bercerita tentang masakkan.Resepi yang hendak aku kongsi bersama kali ini bersangkut-paut dengan laut juga.Resepi ini disedia kan oleh isteri aku.Siapa yang tak kenal dengan isteri aku,ramai rakan-rakan yang memuji masakan nya sedap.Selain dari tu isteri aku ni memang pengusaha kedai makan .Pada sesiapa yang datang Ke Johor Bahru,bolehlah singgah di Terminal Larkin,tingkat 3 atas pasar untuk menikmati masakan isteri aku. Sri Intan nama kedai isteri aku.Bermacam-macam jualan seperti Nasi Ayam,Beraneka nasi,beraneka mee,Tomyam dan lain-lain lagi.Semperna Ramadan menjelma nanti masakan Ikan Bakar Special akan dijual.Dah top lah juga ,hingga negara jiran Singapore ramai yang datang untuk membelinya.
![](http://photos1.blogger.com/blogger/5296/3580/200/Image%2801%29.jpg)
Resepi Pertama: Ikan Kitang Asam Pedas(Ikan Yang Aku Pancing Tu)
Bahan-bahan nya;
- Ikan Kitang atau lain jenis ikan.
- Lada Kering
- Bawang Besar
- Bawang Putih
- Halia
- Kunyit
Semua Bahan-bahan diatas dikisar, tak termasuk ikan.
Lain-lain bahan:
- Asam Jawa
- Garam
- Serbuk perasa
- Daun Kesum
Cara-caranya;
Tumiskan bahan-bahan yang dikisar hingga garing.Masukan air asam jawa.Tunggu sehingga mendidih,masukan ikan dan garam serta serbuk perasa.Apabila sudah masak masukan daun kesum.
Siap untuk dihidangkan -cuba-cubalah resepi ini.